جک های هیدرولیکی و الکترومکانیکی دو نوع از جک هایی هستند که بر روی درب لولایی پارکینگی نصب می شوند و سرعت باز و بسته شدن این درب را کنترل می کنند. در گذشته از جک های پنوماتیک نیز استفاده می شد که استهلاک بالا در آن ها و زیاد بودن هزینه های خرید و نگهداری، باعث حذف این جک ها شد. سرعت این جک ها ویژگی های منحصر به فردی را به درب لولایی پارکینگی اضافه کرده و به همین دلیل عوامل موثر بر سرعت جک پارکینگ درب لولایی از اهمیت بالایی برخوردار هستند. بنابراین بهتر است ابتدا با جک ها آشنا شده و سپس این عوامل را مورد بررسی قرار دهیم.
انواع جک های پارکینگ درب لولایی
جک های پارکینگی با سرعت بخشیدن به عملکرد درب ها، به یکی از الزامات در ساختمان های نوساز تبدیل شده اند. استفاده از درب های برقی متفاوت در مکان های مختلف به عملکرد این جک ها نیز وابسته شده است. جک های پارکینگی که در درب های لولایی استفاده می شوند با دو عملکرد متفاوت به دو دسته الکترومکانیکی و الکترو هیدرولیکی تقسیم می شوند که مشخصات آن ها از قرار زیر هستند:
جک الکترومکانیکی
در این جک ها یک موتور الکتریکی استفاده شده است که در آن حرکت روتور به واسطه یک جعبه دنده به ماردون منتقل می شود. مادون هم یک میله رزوه شده بلند بوده که بر روی آن یک مهره متحرک قرار گرفته است و چرخش آن باعث می شود مهره، به صورت خطی حرکاتی رفت و برگشتی را انجام دهد. همین حرکت رفت و برگشتی است که ممکن است بتواند درب را نیز به حرکت وا دارد و از عوامل موثر بر سرعت جک پارکینگ درب لولایی به شمار می رود. عملکرد ساده ای که جک الکترومکانیکی دارد، قیمت مناسب و کارایی زیاد، استفاده از آن را در درب های اتوماتیک لولایی رایج کرده و مزایای زیادی را به این جک بخشیده است.
جک الکترو هیدرولیکی
یک پمپ روغن، مخزن، یک سیلندر و پیستون از اجزای سازنده جک الکترو هیدرولیکی هستند. در ساختار قدیمی این جک، پمپ و مخزن به صورت مجزا در محلی ثابت قرار گرفته و سیلندر و پیستون بر روی درب دیده می شدند؛ سپس روغن با کمک شیلنگ بر روی سیلندر و پیستون منتقل می شد. در ساختار امروزی این جک، همه تجهیزات به صورت یکپارچه و در یک پکیج طراحی شده اند و سپس بر روی درب نصب می شوند.
جک الکترو هیدرولیکی نسبت به الکترومکانیکی قدرت بالا، تعداد تردد بالا و طول عمر بیشتری را خواهد داشت؛ بنابراین در مکان هایی که به درب هایی با تردد زیاد و یا با وزن بالا احتیاج دارند از جک الکترو هیدرولیکی استفاده خواهد شد. باید توجه داشت که با توجه به این تفاوت ها این نوع جک قیمت بالاتری خواهد داشت و باید هزینه بیشتری را صرف آن کرد.
چه عواملی بر سرعت جک پارکینگ درب لولایی تاثیرگذار است؟
جک ها با ویژگی های منحصر به فردی که دارند جای محکمی را برای خود در بین درب های پارکینگی و اتوماتیک باز کرده اند. امروزه از جک ها در انواع درب ورودی ساختمان های مسکونی و اداری یا تجاری استفاده می کنند که باعث می شوند تردد با سرعت بیشتر و صرف انرژی کمتر انجام شود. در ادامه به بررسی عوامل موثر بر سرعت جک پارکینگ درب لولایی می پردازیم:
نوع جک
نوع جکی که در درب لولایی استفاده می شود سرعت باز و بسته شدن آن را مشخص خواهد کرد. جک های الکترومکانیکی، با کمک گرفتن از نیروی برق و قدرت مکانیکی کار می کنند و جک های الکترو هیدرولیکی با کمک از نیروی روغن ریخته شده درون مخزن به باز و بسته شدن درب منجر می شوند. از بین جک ها، هیدرولیک قدرت بیشتری داشته و برای درب هایی با وزن سنگین تر و تردد بالا مورد استفاده قرار می گیرد؛ با این حال سرعت باز و بسته شدن برای جک های الکترومکانیکی بیشتر خواهد بود. در جک های الکترومکانیک سرعت حرکت شفت در حدود 1.5 تا 1.8 سانتی متر بر ثانیه بوده و این سرعت در جک های هیدرولیک در حدود 0.7 تا 1 سانتی متر بر ثانیه است.
لولای درب
یکی از عوامل موثر بر سرعت جک پارکینگ درب لولایی و اجزایی که در درب ها به ویژه درب های لولایی از اهمیت خاصی برخوردار هستند، لولا است. لولا جزئی از درب است که نقش فروانی در باز و بسته کردن درب دارد؛ در واقع راحتی و آسودگی در باز و بسته شدن درب و سرعت این عملکرد به لولا وابسته شده است. چنانچه لولا ها گیر کنند و حرکت روانی نداشته باشند، سرعت درب بسیار کاهش می یابد.
اجزای درب لولایی پارکینگی
اگر هر کدام از اجزا در درب پارکینگ دچار مشکل و آسیب شوند، اثر آن بر روی سرعت درب نمایان می گردد. بنابراین توجه به سلامت هر یک از اجزا اهمیت مخصوص به خود را دارد و باعث می شود درب تا جای ممکن بدون مشکل باز و بسته شود. هر چه عیوب اجزا کمتر باشد، درب با سرعت بیشتری باز و بسته شده و عملکرد مناسبی از خود نشان می دهد.
باد
عوامل جوی مانند باد نیز از عوامل موثر بر سرعت جک پارکینگ درب لولایی هستند و می توانند عملکرد آن را تحت تاثیر قرار دهند؛ بنابراین قبل از انتخاب جک برای درب ابتدا باید به جو حاکم بر آن منطقه توجه کرد و سپس دید چه جکی برای درب پارکینگی مناسب است. در مکان هایی که احتمال وزش باد وجود دارد، باید از جک هایی استفاده کرد که مقاومت کافی داشته باشند و بتوانند با وجود این عوامل درب را به سرعت باز و بسته کنند.
فاصله جک تا لولا
از دیگر عوامل موثر بر سرعت جک پارکینگ درب لولایی، تاثیر فاصله بین پین جک تا لولای در است. هرچه فاصله ای که برای پین تا لولا در نظر گرفته می شود کمتر باشد، سرعت درب بیشتر می شود و باز و بسته شدن درب بهتر پیش می رود. برای کنترل این فاصله و سرعتی که برای درب خود مد نظر دارید، می توانید هنگام نصب جک درب از نصاب درخواست کنید فاصله را کم یا زیاد کند.
شرایط آب و هوایی
روغنی که در مخزن جک هیدرولیکی وجود دارد در هنگام فصول گرما روان تر شده و اما در هنگام سرما کمی به حالت جامد نزدیک تر می شود؛ بنابراین این شرایط آب و هوایی هستند که سرعت جک را برای باز و بسته کردن درب تحت تاثیر قرار می دهند.
جمع بندی
از آن جایی که جک ها سرعت درب پارکینگی را مشخص می کنند، عوامل موثر بر سرعت جک پارکینگ درب لولایی از اهمیت بالایی برخوردار هستند. باید دید که از کدام جک باید در مناطق پرتردد استفاده کرد و کدام جک است که سرعت بیشتری دارد. مسائلی چون قدرت بیشتر برای جک و استهلاک کم نیز مد نظر خواهد بود. برای اطلاعات بیشتر در رابطه با انواع جک ها میتوانید از شرکت پارسونیک تولید کننده انواع درب اتوماتیک کمک بگیرید.