درب های پارکینگ لولایی برای باز و بسته شدن راحت و بدون اتلاف انرژی به جک ها احتیاج دارند که با توجه به ساختار و کاربرد درب پارکینگ لولایی به انواع مختلفی در بازار عرضه می شوند. جک های الکترومکانیکی، الکترو هیدرولیکی و پنوماتیکی از انواع جک های درب پارکینگ لولایی هستند که می توانند باز و بسته شدن درب های لولایی را حتی با کمک یک ریموت کنترل ممکن کنند. هر کدام از این جک ها ویژگی منحصر به فرد خود را دارند که کاربرد آن ها را از یکدیگر جدا می کند. بنابراین با توجه به این ویژگی ها و کاربردها می توان انواع جک های لولایی را بررسی کرد.
جک های درب پارکینگ لولایی چند نوع هستند؟
از بین انواع جک های درب پارکینگ لولایی، جک پنوماتیکی به دلیل استهلاک بالایی و هزینه های ساخت و نگهداری زیاد، حذف شده و کاربرد آن کاهش یافت. به همین دلیل تنها دو نمونه دیگر از این جک ها در بازار وجود دارند که عبارتند از:
جک الکترومکانیکی
جک الکترومکانیک از نوع جک بازویی است که درب را برای مکان های کم تردد مناسب می سازد و در جاهایی با محدودیت عرضی نصب می شود. برای دربی که با کمک نیروی مکانیکی و گیربکس کار می کند، جک الکترومکانیکی مناسب است. در این نمونه از انواع جک های لولایی، موتور کوچکی در قسمت بالایی قرار می گیرد که با کمک گیربکس، ماردون را همراهی می کنند تا ضمن افزایش و یا کاهش طول، باعث باز و بسته شدن درب شوند. استفاده از جک مکانیکی باعث افزایش ایمنی درب اتوماتیک شده و در عین حال قیمت مناسبی هم دارد.
جک الکترو هیدرولیکی
جک هیدرولیکی برعکس مکانیکی در مکان های پرتردد مورد استفاده قرار می گیرد و مخصوص درب های سنگین است تا بتوان از آن در اماکن صنعتی و تجاری استفاده کرد. اساس کار در این جک ها نیروی روغن است؛ در واقع یک پمپ روغن و مخزن و یک سیلندر و پیستون اجزایی هستند که جک هیدرولیکی را می سازند. تا مدتی پیش و در ساختار قدیمی این نمونه از انواع جک های درب پارکینگ لولایی، مخزن و پمپ یه صورتی مجزا در یک محل ثابت قرار گرفته و سیلندر و پیستون روی درب نصب می شدند تا روغن به کمک شیلنگ بر روی پیستون و سیلندر ریخته شود.
اما امروزه هر تجهیزاتی که نام برده شد، به صورت یکپارچه و در یک پکیج قرار می گیرند و بعد از آن است که جک بر روی درب نصب می گردد. قدرت بالا، تعداد تردد زیاد و طول عمر از ویژگی های جذاب این جک نسبت به جک الکترومکانیکی هستند؛ به همین دلیل است که قیمت آن نیز بیشتر است. هم چنین می توان کارکرد بهینه و استهلاک بسیار پایین را به ویژگی های این جک اضافه کرد.
نکات قابل توجه در خرید جک درب پارکینگ لولایی
- دارا بودن کارکرد دو سرعته: برخی جک ها به صورت دو سرعته کار می کنند؛ یعنی می توانند هنگام باز یا بسته شدن ناگهانی، سرعت درب را تا حدی کاهش دهند که دو لنگه درب به طور ناگهانی با یکدیگر برخورد نکنند.
- فرآورده چرخ دنده ها: چرخ دنده ها دربرگیرنده دو دسته فولادی و پلاستیکی هستند که در هنگام خرید باید به آن ها توجه کرد.
- قابلیت پشتیبانی از باطری بک آپ: ممکن است که بعضی از جک ها این قابلیت را نداشته و نتوانند از باطری بک آپ پشتیبانی کنند.
- ولتاژ مصرفی : متوسط ولتاژ 220 و 240 ولت برای این جک ها در نظر گرفته شده است.
- زاویه باز شدن درب: زاویه ای که برای باز شدن درب تنظیم شده متغییر خواهد بود و برای این جک ها از 100 تا 120 درجه تغییر پیدا می کند.
- مجهز به زمان سنج: هنگامی که ریموت درب کار نکند می توان از این تجهیزات استفاده کرد.
- داشتن میکروسوییچ : چشمی ها که از کار بیفتند درب فشار وارده از طرف ماشین را تشخیص می دهد و سپس به صورت خودکار باز می شود.
جمع بندی
انواع جک های درب پارکینگ لولایی مکانیزم باز و بسته شدن را کنترل و تنطیم می کنند. به همین دلیل بر اساس اینکه درب در چه مکانی مورد استفاده قرار بگیرد، جک متفاوتی بر روی آن نصب می گردد. الکترومکانیکی و الکترو هیدرولیکی از انواع جک های درب پارکینگی لولایی هستند که بر روی درب نصب می شوند که در این مقاله به بررسی مشخصات آن ها پرداختیم.